Gå vidare till innehåll

Varmt välkommen till HUMLES Återförsäljarsite!

Humleextrakt mot akne, varbölder och hårsäcksinflammationer?

Humleextrakt mot akne, varbölder och hårsäcksinflammationer?

Akne är en av våra vanligaste inflammatoriska sjukdomar, 70-95% av alla tonåring drabbas tillfälligt av problemet, och bland vuxna lider 19% av akneproblem.

När det uppstår en hormonell obalans i kroppen så ökar talgproduktionen i hyn. I hudens porer och celler finns bakterien P. acnes (Propionibacterium acnes ) som livnär sig på just fett och talg vilket frisätter ämnen som startar en oxidativ stress, och inflammation i poren, vilket skapar akne, eller finnar.

Förutom P. acnes finns det andra bakteriestammar i hudens porer, där S aureus (Staphylococcus aureus)  kan orsaka andra hudinflammationer som spikböld, (Furunklar), Varbölder (Abscesser) och hårsäcksinflammationer. (Follikuli)

En vanlig behandlingsmetod mot allvarliga inflammationer i huden har varit att använda sig av antibiotika, men då antibiotikaresistens ökar, och man ser att ca hälften av P. acnes stammarna rapporterats resistenta mot flera antibiotika medel så har forskarna börjat titt närmre på vad man kan få för hjälp av växtriket.

I en studie från januari 2019 testade forskarna om humle kunde ha verkan mot bakterierna som orsakar akne och hudinflammationer. 

Humlen är rik på humuloner och lupuloner som har en antioxidant och antiinflammatorisk effekt på cellerna i det översta hudlagret som agerar som kroppens skyddsbarriär mot  kyla, UV-strålning, bakterier och virus.

De fann även antimikrobiella aktiviteter mot både P. acnes och S. aureus (inklusive MRSA, S. aureus som är resistent mot viss antibiotika) den gel som användes för att applicera humleextraktet visade på överlägsna resultat jämfört med placebo-gelen, som inte innehöll humleextrakt.

*Bra att framhålla är att även om dessa studier är spännande kring humlens verkan, så är våra produkter ej framtagna för att ha någon medicinsk effekt och vi har inga studier som påvisar att humlen som vi tillsatt i den har det heller. Vi säljer enbart våra produkter  som “kosmetik” under läkemedelsverkets förordningar för hudvård.

Texten är producerad av och tillhör HUMLE från Kalvsved.

Länk till studien

Tillbaka till blogg